IT ( 2017 )

Pentru inceput vreau sa clarific ceva, aceasta este prima mea recenzie, iar filmul acesta este cu adevarat motivul pentru care am inceput sa scriu recenzii pentru filme, iar motivul o sa-l aflati in cele ce urmeaza.


Horror, Thriller
Runtime: 2h 15min
       8.2


 IT ( 2017 )


     




Sa explic care e faza cu acest film si de ce m-a facut sa scriu. Dupa cum stiti sau dupa cum nu stiti, primul trailer al filmului " IT "din 2017 a pus toata lumea pe jar. A avut un numar extrem de mare de vizualizari la trailer-ul de pe youtube, si se spunea ca e posibil sa fie trailer-ul cu cele mai multe vizualizari in mai putin de 24 de ore de la publicare, eu am fost de asemenea unul dintre oamenii care a vazut acest trailer in mai putin de o zi de la lansarea sa si nu am fost chiar asa de impresionat, asa ca, l-am dat uitarii. Nici nu ma gandeam sa merg la cinema sa-l vad, ma gandeam ca este doar un alt film de groaza, ca este un alt remake care va infuria fanii filmului original s.a.m.d., dar in saptamana lansarii, am aruncat o privire pe imdb si am avut o mare surpriza sa vad ca acest film avea nota 9.2, cea mai mare nota detinuta de un film  pe imdb, fiind egalata doar de " The Godfather " si " The Shawshank Redemption" care sunt intr-adevar cele mai mari capodobere cinematografice ale tuturor timpurilor. Stiam ca nota a fost acordata doar pe trailere si cateva filmulete din " Behind the scenes ", dar tot era ceva sa ai nota 9.2. Asa ca acest film m-a facut curios si am luat bilet la film chiar la avanpremiera. Am intrat in sala de cinema cu asteptari datorita notei de pe imdb, iar cand am iesit din sala, se dovedise ca filmul mi-a ruinat de fapt intreaga mea conceptie asupra lui, depasindu-mi cu mult asteptarile si am iesit din cinema spunand ca acesta este filmul anului cel putin la categoria " Filme Horror "

Asta a fost doar o introducere despre subiectivitatea despre care o sa dau dovada in aceasta recenzie, acum sa trecem oficial la recenzie.

Review:

   IT ( 2017 ) este un film de groaza care este de fapt un remake ( o reconstituire a unui film ) al seriei originale " IT " din 1990, o miniserie de fapt de 2 episoade cu un runtime ( durata ) de o ora jumatate fiecare. Ambele productii fiind adaptari dupa cartea cu acelasi nume a lui Stephen King.In acest film suntem propulsati inapoi la finele anilor '80 si nu doar prin faptul ca scrie asta la inceputul filmului " 6 iunie 1989", dar si prin atmosfera pe care o confera filmul, dar vorbim despre asta mai tarziu.

   Povestea pe scrut si fara spoilere ( spoiler = relatarea unui film, descoperind surprizele, fazele si punctele cheie ale povestii fara sa fii vazut filmul, un spoiler poate fii de multe ori un factor care iti taie dorinta de a te mai uita la acel film ): Avem in prim-plan un baiat de vreo 14 ani in timpul vacantei de vara. El si prietenii sai care formeaza un grup numit " Losers ", adica " Ratatii "
sunt ingrijorati de dispartiile tinerilor din orasel si incearca sa ia masuri drastice in acest caz in care se pare ca niciun adult nu se implica. Riscul lor este maxim deoarece nu este vorba doar de o simpla disparitie care poate fii asociata cu fuga de acasa sau ceva de genul, este ceva cu mult mai infricosator, este vorba de un rau care a dormit timp de 27 de ani in adancurile orasului. In punctul acesta incepe o aventura care urmeaza sa-i marcheze pe viata pe acesti tineri. Mai departe va las pe voi sa descoperiti, mai am un singur cuvant cheie de spus: Clown.

Comentariu personal:


   Incep cu lucrul care mi s-a parut cel mai bine bifat, si-anume, cadrul temporal. Dupa parerea mea, acest film are cea mai buna ecranizare a anilor '88-'89, iar acest lucru este redat prin referinte subtile si ingenioase, dar si prin atmosfera oferita de jocul actoricesc, limbaj si poveste. Nu a fost nicio scapare in film care sa dovedeasca contrariul, m-am simtit pur si simplu captat in acel timp. Imbracamintea era extrem de adecvata si comuna unor copii din vremea aceea, cadrul reda si el prefect acest lucru, casele acelea tipice micilor orasele, activitatile de timp liber ale oamenilor, chiar si bicicletele si masinile care apareau in cadru erau tipice acelei vremi. Cat despre referinte, mi-a placut foarte mult ca au fost folosite in numar mic, subtil si in mod ingenios, ceea ce vreau sa spun este ca nu au fost referinte d-alea cliseice de genu' " Da, ma joc acest joc video din anii '80" , " Uite, ascult piesele acestei formatii care facea ravagii in anul 1988 "  sau alte dume de genul, o referinta este de exemplu ca la cinematograf rula " A nightmare on Elm Street " daca nu ma insel, iar faza este ca nu se pune accent pe asta, nimeni nu vine sa spuna " Hai sa mergem la filmul asta care a aparut in 1988 ", apare pur si simplu in cadru pe un afis publicitar.
   Actorii, desi sunt doar niste copii, au jucat foarte bine.Toti evolueaza si se maturizeaza treptat pe parcursul filmului. Este pustiul acela grasut care nu devine cliseic cum este in miniseria originala in care toata duma era ca manca mult, mereu avea ceva de mancat cu el si d-aia era plinut. In " IT " ( 2017 ) se diferentiaza cu mult fata de seria originala, care este un plus dupa parerea mea.
   Este pustiul din centrul atentiei, Bill care este balbait si care joaca bine, dar exista unele scene in care merge putin cam departe si o da in chestii foarte puierile, aflandu-se in cateva momente putin stanjenitoare, iar asta se afla putin in contradictie deoarece el este construit ca fiind cel mai maturizat caracter din film.
   Richie pe care poate l-ati vazut si in " Stranger Things " ( nu pe el, personajul, ci pe actor ) este tipul glumet, personajul acesta a fost extrem de bine venit pentru mine, a avut cateva replici absolut mortale si momente in care uitai ca esti la remake-ul unuia dintre cele mai tipice filme horror americane si aveai impresia ca esti la un film de comedie. Te facea sa te mai relaxezi dupa scenele acelea horror.
Cu toate acestea, cel mai evidentiat si bine jucat caracter este Beverly, singura fata din film de altfel. Este bine detaliata pentru ca are si cea mai interesanta poveste si mereu iti pui semne de intrebare cu privire la starea ei, la ce se petrece la ea acasa, cu privire la relatia ei cu tatal sau. Este un personaj care se apropie de tine ca si urmaritor si o sa-ti devina draga la un moment dat.
Dar ultimul cuvant il are Bill Skarsgård, cel care-l joaca pe clown. Dupa parerea mea, prestatia lui este net superioara celei a lui Tim Curry din original. Omul acesta este alegerea perfecta pentru rolul unei creaturi redate prin infatisarea unui clown sadic. Felul in care isi schimba tonalitatea vocii si zambetul acela malefic, e uimitor! Pur si simplu nu am cuvinte sa descriu rolul acestuia, a fost de departe cea mai puna prestatie din productie.
Sunt momente penibile, dar nu din cauza actorului, ci pur si simplu a calitatii filmului dupa editare, de parca au ramas fara bani la unele scene si au aruncat acolo cateva efecte care sunt suparatoare la ochi si il fac pe Pennywise sa arate ridicol in momente in care se presupune ca trebuia sa te sperie.
   Legat de sperietura.Filmul nu este asa infricosator precum pare, poate ca este cel mai bun film de groaza, dar nu si cel mai infricosator film de groaza.Au fost cateva scene care durau prea mult ca sa te mai sperie, iar alte scene la care te asteptai, dar asta este in mare parte vina directorilor deoarece au redat in trailer multe scene de groaza. Cu toate astea, au existat doua sau trei scene extrem de creepy, iar scena in care copiii se aflau in garaj si se uitau prin fotografii este extrem de terifianta, la acea scena m-am speriat ca dracu', toti din cinema au tipat asa incet, cat sa nu-i deranjeze pe ceilalti. Scena aia nu aparuse in niciun trailer si ne-a luat pe toti prin surprindere, dar in modul pozitiv.
   Mai este o mica chestie care nu face parte propriu-zis din film, dar la care daca stai sa te gandesti ramai uimit. Am spus mai sus ceva legat de " 27 de ani ". In cartea originala, Pennywise apare odata la 27 de ani, iar primul film ( care e separat in doua parti ) a aparut in anul 1990. Data lansarii remake-ului este 2017. Puteti face conexiunile?
Ca orice film, acesta a avut greselile lui. Unul din personaje parca era in plus, au fost doua faze cu el si mi se pare ca nu i s-a acordat deloc atentie. De asemenea, exista cateva faze atipice, momente la care te asteptai sa se intample si nu este nimic surprinzator, iar spre final este o " lupta " destul de interesanta care ar fii putut sa iasa extrem de bine, dar finalul acesteia nu a fost unul " wow ", a fost pur si simplu ca sa fie.

   In final, " IT " a fost un film neasteptat de bun, care poate concura la titlul de " cel mai bun film al anului " si care este in mod cert cel mai bun film horror din 2017.






Director: Andy Muschietti

Actori:

Jaeden Lieberher - *Bill Denbrough ( balbaitul )
Sophia Lillis - Beverly ( fata )
Finn Wolfhard - Richie Tozier ( glumetul )
Jeremy Ray Taylor - Ben ( grasutul )
Chosen Jacobs - Mike
Jack Dylan - Eddie
Wyatt Oleff - Stanley
Bill Skarsgård - Pennywise clown
Nicolas Hamilton - Henry Bowers

Ti-a placut aceasta recenzie? Scrie in sectiunea de comentarii parerea ta despre acest film si acorda-i de asemenea si o nota de la 1 la 10.





Comentarii